...

Viskas Ką Privalote Žinoti apie Kolageną (Moksliškai Pagrįsta)

Esame didžiausias kolageno pardavėjas Baltijos šalyse, todėl iš savo klientų gauname daug klausimų, kurie kyla dėl paplitusių mitų ir dezinformacijos. Visų pirma paaiškinsime, kas yra kolagenas, apžvelgsime 9 dažniausiai paplitusius mitus bei pateiksime moksliniais tyrimais pagrįstą (su nuorodomis puslapio pabaigoje) apžvalgą, kuria remiantis įvertiname ir atrenkame mūsų parduodamą kolageną.

Mūsų parduodamų kolagenų asortimentą rasite čia –>

KAS YRA KOLAGENAS?
Kolagenas yra svarbiausias žmogaus organizmo baltymas, sudarantis 25–35 % visų organizmo baltymų. Daug kolageno yra odoje, naguose, kremzlėse, kraujagyslių sienelėse, kauluose, dantenose ir kt. Gyvenimo pradžioje organizmas gali sėkmingai pagaminti visą organizmui reikalingą kolageno kiekį, tačiau nuo 25 metų organizmo pajėgumai gaminti kolageną kasmet sumažėja vidutiniškai 1,5 %. Dėl to nuo 25–30 metų rekomenduojama papildomai kasdien vartoti kolageną.

Kolageno sumažėjimą rodo pirmosios raukšlės arba skaudantys sąnariai. Žinoma, kolageno trūkumas nėra vienintelė vieno ar kito negalavimo priežastis, o jo vartojimas neišspręs visų problemų. Tačiau kolagenas užtikrina odos, plaukų ir sąnarių sveikatą.

KOLAGENO STRUKTŪRA IR TIPAI SKIRTINGUOSE ETAPUOSE

Yra 28 skirtingi kolageno tipai, tačiau jos skiriasi tik žaliavos gamybos etapais Kai kuriems ši informacija gali būti negirdėta, nes daug gamintojų savo reklamose ir pakuotėse mini tik I, II ir III tipus. Toliau išsamiau paaiškinsime, kodėl šie tipai iš tikrųjų nelabai skiriasi.

I gamybos etape pirmiausia nuo žaliavos atskiriama jungtis, t. y. atliekama želatinizacija. Tačiau želatina dar neturi naudingų savybių, nes jos dalelės vis dar yra gana didelės (~100 000 Da). Žmogaus organizmas negali įsisavinti daugiau nei ~10 % tokių dalelių.

II gamybos etapas yra hidrolizė, dėl kurios atsiranda mažų biologiškai aktyvių kolageno peptidų arba hidrolizuoto kolageno. Tokių dalelių dydis ~3000 Da ir organizmas jau gali pasisavinti ~90–95 % dalelių. Po šio proceso nebėra jokio skirtumo, iš kokios rūšies žaliavos buvo gautas hidrolizuotas kolagenas. Kolageno tipas turėjo skirtumą tik tame žaliavos gamybos etape, kai organizmas dar negalėjo jo pasisavinti.

Vartojant kolageną, iš pasisavintų kolageno peptidų organizme susidaro naujos kolageno struktūros. Dėl to pagerėja odos elastingumas, sumažėja raukšlės, sustiprėja nagai ir plaukai, pagerėja sąnarių judrumas, sumažėja dėl kolageno trūkumo atsiradęs sąnarių skausmas.

SKIRTINGI KOLAGENO GAMYBOS METODAI, GRYNUMAS, KOKYBĖ

Gamybos su cheminėmis medžiagomis ir rūgštimis metodas.

Tai yra labiausiai paplitęs būdas. Kaip gyvūninė žaliava naudojama gyvūnų oda su kailiu, kurie yra apdorojami rūgštimi. Jūrinės gyvūnijos kolageno žaliavos atveju rūgštimi apdorojami žuvų žvynai, kaulai ir pelekai. Valant žaliavas, atliekamas išankstinis apdorojimas cheminėmis medžiagomis ir rūgštimis, tad lieka likutinių medžiagų rizika. Gamyba naudojant šį metodą yra šiek tiek pigesnė, tačiau gaunamas produktas nėra itin grynas – paprastai jame yra 80–90 % kolageno (baltymų), o likutinių medžiagų yra 10–20 %. Didžioji dalis kolageno Baltijos šalyse parduodama su rūgštimis ir cheminėmis medžiagomis, tačiau apie tai nėra užrašyta ant pakuotės!

Gamybos be cheminių medžiagų metodas

Šis procesas yra mažiau paplitęs, šiek tiek brangesnis, naudojamos šviežios gyvūninės žaliavos – gyvūnų kaulai ir sąnariai. Naudojamas tik natūralus fermentacijos procesas, kuomet rezultatas gaunamas kaitinant ir veikiant slėgiu. Dėl naujoviškų technologijų galima išgauti ypač gryną kolageną (beveik 100 % baltymų kiekis). Po hidrolizės, dalelių dydis yra itin mažas (~3000 Da), o organizmas pasisavina maždaug 90–95 % tokių dalelių. ICONFIT kolagenas pagamintas be cheminių medžiagų ir turi aukščiausią grynumo lygį!

Grynumas ir kokybė

Kartais kolageno grynumas yra nurodytas ant pakuotės, jei yra pažymėtas kolageno kiekis produkte. Jeigu ant pakuotės nurodyta, kad produkto sudėtyje 100 % kolageno, tačiau baltymų 80–90 %, reiškia, kad produkte yra 10–20 % kitų medžiagų, tad, greičiausiai, gamybos procese buvo naudojamos cheminės medžiagos. Tačiau tai nenurodyta ant produkto pakuotės ir jis reklamuojamas kaip grynas produktas. Be to, rinkoje yra produktų, ant kurių pakuočių nėra informacijos apie maistinių medžiagų kiekį arba ji yra slepiama. Jeigu vartojate kolageną, paklauskite pardavėjo apie gamybos proceso būdą ir baltymų kiekį.

KODĖL REIKIA VARTOTI KOLAGENĄ?

Su amžiumi, patiriant didelį fizinį krūvį ar turint antsvorį kolageno kiekis organizme mažėja ir sukelia sąnarių skausmus (artrozę), kaulų retėjimą (osteopeniją ir osteoporozę) ir odos senėjimą. Padidėja rizika susižeisti. Tyrimai parodė teigiamą kolageno poveikį sąnariams ir kremzlėms: sportininkų, kurie vartojo 10 g per dieną, kremzlinis audinys padidėjo 14 %. Kontrolinės grupės sportininkų, kurie nevartojo kolageno, esant tai pačiai fizinei apkrovai, kremzlinio audinio storis sumažėjo.

Be to, kolagenas padeda išvengti osteoartrito. Jis padeda pagerinti sąnarių lankstumą ir mobilumą, sumažinti sąnarių skausmus ir padidinti kaulų tankį. Tai ypač svarbu vyresnio amžiaus žmonėms ir sportininkams, kad būtų išvengta galimų kaulų įtrūkių ir lūžių. Tyrimai taip pat parodė, kad per dieną suvartojant 10 g kolageno nauda yra žymiai didesnė, nei vartojant po 1,5 g gliukozamino.

Kolagenas plaukams, odai ir nagams: Tyrimai rodo, kad kolageno vartojimas stimuliuoja odos regeneraciją ir mažina senėjimo požymius (pvz., raukšles). Jis žymiai padidina fibroblastų koncentraciją ir kolageno pluoštų skersmenį bei tankį odoje. Taip pat padeda atstatyti saulės spindulių sukeltus odos pažeidimus. Kolageno lygis organizme pradeda mažėti nuo ~25 metų. Iš pradžių pokyčiai yra mažai pastebimi, tačiau nuolat vartojant kolageną, oda žymiai ilgiau išlieka jaunesnė.

KIEK KOLAGENO REIKIA VARTOTI KASDIEN?

Tyrimai parodė, kad 10 g kolageno per dieną duoda geriausius rezultatus. Todėl, kad galėtumėte pasinaudoti geromis kolageno savybėmis, rekomenduojame kasdien suvartoti po 10 g šios medžiagos. Lengviausias ir pigiausias būdas gauti 10 g kolageno yra miltelių pavidalu, kurį namuose galite sumaišyti su vandeniu, gėrimais, kokteiliais ar maisto produktais.

Taip pat parduodami skysti paruošti vartojimui gėrimai, kurių porcijos kaina yra didesnė, yra net tokių, kurie siūlo 100€ kainuojančius 10 dienų gydymo kursus. Vartojant kolageną miltelių pavidalu, 10 dienų gydymo kursas paprastai kainuoja tik ~3– 6 eurus. Dažniausiai prekyboje galima rasti kolageno kapsulių, tablečių, guminukų, kurių reikėtų vengti, nes juose esantis kolageno kiekis yra nedidelis. Vidutinėje kapsulėje yra tik 0,5 g kolageno, todėl norint gauti 10 g reikėtų suvartoti 20 tokių kapsulių per dieną.

Jis taip pat tinka moterims nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Būtent tada gydytojai rekomenduoja vartoti kolageną papildomai.

9 MITAI APIE KOLEGENĄ


1. Kolageno tipai yra I, II arba III. Odai ir sąnariams reikalingi skirtingi tipai.

Tikrovė: Nors kolagenas gaminamas iš įvairių rūšių žaliavų, po hidrolizės proceso nebėra jokio skirtumo, kokia buvo jo žaliava. Hidrolizė kolageną suskaido į mažas daleles, kodėl organizmas gali jas pasisavinti daugiau nei 90 %. Nepriklausomai nuo kolageno šaltinio ar iš kurios gyvūno dalies jis yra gautas, jis visada susideda iš 18 aminorūgščių beveik lygiomis dalimis ir turi tą pačią pluoštinę trigubos spiralės (angl. triple helix) struktūrą. Nėra įrodyta, kad kolageno peptidai iš skirtingų šaltinių turėtų skirtingą poveikį. Šį mitą daugelis gamintojų naudoja kaip rinkodaros triuką ir ant pakuotės nurodo tam tikrą tipą. Todėl dažnai manoma, kad būtina vartoti tam tikros vienos ar kitos rūšies kolageną. Hidrolizuotas kolagenas neturi tipų.

2. Jūros gyvūnų kolagenas yra geresnis.

Tikrovė: Iš jūros gyvūnų, galvijų ar kiaulių produktų gauto hidrolizuoto kolageno poveikis nesiskiria. Kolagenas yra pluoštinis baltymas, randamas visuose gyvūnuose ir žuvyse. Kaip rašėme mite apie tipus, jis visada susideda iš 18 aminorūgščių beveik lygiomis proporcijomis ir turi lygiai tokią pačią trigubos spiralės struktūrą. Tyrimai parodė, kad suvirškinto kolageno aminorūgštys patenka į kraują ir kūno audinius, kuriuose išryškėja naudingos kolageno savybės. Vienintelis skirtumas yra tas, kad jūros gyvūnų kolagenas yra alergenas (žuvis), kuris netinka alergiškiems žmonėms. Taigi, jūros gyvūnų kolagenas yra prekybos triukas, siekiant brangiau parduoti produktą.

3. Augalinis kolagenas yra geriau nei gyvūninis kolagenas

Tikrovė: Augalinio kolageno nėra! Kadangi augaluose nėra kolageno, jis negali būti gaminamas iš augalų. Dažnai yra piktnaudžiaujama augalinio kolageno pavadinimu, o augaliniai mišiniai, kurie neva skatina kolageno gamybą, tėra marketingo triukas. Galima tik spėlioti, ar tai apskritai įmanoma. Siekis parduoti vegetarams ir veganams produktą, kurio poveikis nėra įrodytas, tėra dar viena gudrybė.

4. Kolageno negalima dėti į kavą, nes karštis jį sunaikina.

Tikrovė: Kolagenas gali būti kaitinamas iki +200 °C, nes jį taip pat galima gaminti aukštoje temperatūroje. Todėl mažesnės nei 100 °C temperatūros karšta kava jo tikrai nepagadins. Nedvejodami dėkite jį į karštą ir šaltą maistą ar gėrimus.

5. Kolageno negalima dėti į maišytuvą, nes maišytuvas suskaido kolageno peptidus ir sumažina jo poveikį.

Tikrovė: Realybė yra priešinga, nes maišytuve kolagenas dažnai sumaišomas su uogomis, kurios turi daug vitamino C, o tai padeda geriau pasisavinti kolageną. Hidrolizuoto kolageno dalelės yra pakankamai mažos, tad maišytuvas jų nepažeis.

6. Kolagenas turėtų būti vartojamas 1–2 mėnesių kursais.

Tikrovė: Organizmas nuolat gamina ir jam nuolat reikia kolageno. Šį mitą sugalvojo brangių produktų pardavėjai. Nuo 25–30 metų rekomenduojama, o nuo 40 metų ypač rekomenduojama kasdien suvartoti po 10 g kolageno. Pirmieji teigiami pokyčiai paprastai pastebimi per 3–6 savaites, tai yra individualu. Tačiau nuolatos vartodami kolageną pajusite ilgalaikį jo poveikį, jausitės ir atrodysite jaunesni ir išlaikysite savo sąnarius sveikus.

7. Geriausias ir gryniausias gyvūninis kolagenas yra gaunamas iš ganyklose ganomų galvijų (angl. grass-fed).

Tikrovė: Žinoma, kad tokio kolageno poveikis nesiskiria nuo kitokios rūšies gyvūninio kolageno. Didžiausias skirtumas yra kolageno gamybos technologijoje. Todėl visada rekomenduojame pasidomėti, ar taip vadinamo „grass-fed“ kolageno gamybos metu nebuvo naudojami cheminiai priedai. „Grass-fed“ kolagenas dažnai reklamuojamas kaip gaminamas iš gryniausios žaliavos, tačiau kolageno gamybos procesas pats savaime yra su cheminėmis medžiagomis, kurios nėra nurodomos ant pakuotės. Taip gaunamas kolagenas, kuriame baltymų yra 80–90 %, o kitų priemaišų 10–20 %, tačiau nurodoma, kad tai grynas kolagenas.

8. Kolagenas yra gerai pasisavinamas per odą kremo pavidalu.

Tikrovė: Kolageno dalelės yra per didelės, kad būtų pasisavinamos per odą. Kremas ant odos sukuria apsauginį sluoksnį, kuris sumažina vandens išsiskyrimą per odą (džiovina odą), tačiau jis neturi nieko bendro su kolageno absorbcija. Todėl hidrolizuotą kolageną rekomenduojama vartoti į vidų (pasisavinama 90–95 %).

9. Skysto pavidalo kolagenas turi geresnį poveikį.

Tikrovė: Skystų kolageno produktų ir kolageno miltelių poveikis nesiskiria. Galų gale, prieš vartojant miltelius, jie sumaišomi su vandeniu, kitu skysčiu ar maistu, ir gaunamas skysčio pavidalo kolagenas. Tačiau šių produktų kaina skiriasi, nes skysti kolageno produktai kartais parduodami 10–30 kartų brangiau.


Naudoti tyrimai:

Oda

  1. Asserin J., Lati E., Shioya T., Prawitt J. “The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials” J. of Cosmetic Dermatology 2015, 0, 1–11
  2. Campos, Patrícia Maia, et al. “An oral supplementation based on hydrolyzed collagen and vitamins improves skin elasticity and dermis echogenicity: a clinical placebo-controlled study”. Clin Pharmacol Biopharm 2015, 4: 142
  3. Sibilla S, Godfrey M, Brewer S, Budh-Raja A and Genovese L “An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies” The Open Nutraceuticals Journal, 2015, 8, 29-42 29
  4. Zague, V. et al “Collagen peptides modulate the metabolism of extracellular matrix by human dermal fibroblasts derived from sun-protected and sun-exposed body sites”. Cell Biol Int. 2018 Jan;42(1):95-104.
  5. Jimbo N, Kawada C, Nomura Y. “Optimization of dose of collagen hydrolysate to prevent UVB-irradiated skin damage” Biosci Biotechnol Biochem. 2016;80(2):356-9. 
  6. Sugihara F., Inoue N., Venkateswarathirukumara S. “Ingestion of bioactive collagen hydrolysates enhanced pressure ulcer healing in a randomized double-blind placebo-controlled clinical study” Scientific Reports volume 8, Article number: 11403 (2018) 

Sąnariai

  1. Benito-Ruiz P., Villacis R.A., Zurita L.A. et al. “A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort”. International Journal of Food Sciences and Nutrition 2009, 60 (S2): 99-113.
  2. Clark K. L., Sebastianelli W., Flechsenhar K. R. et al. “24- week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain”. Current Medical Research and Opinions 2008, 24 (5): 1485-1498.
  3. Gonçalves FK. “Impact of collagen hydrolysate in middle-aged athletes with knee and ankle osteochondral lesions: A case series”. Int J Case Rep Images 2017;8(6):364–369.
  4. Kumar S, Sugihara F, Suzuki K, Inoue N, Venkateswarathirukumara S. “A double-blind, placebo-controlled, randomised, clinical study on the effectiveness of collagen peptide on osteoarthritis” J Sci Food Agric. 2015 Mar 15;95(4):702-7.
  5. Moskowitz, R. W. “Role of Collagen Hydrolysate in Bone and Joint Disease”. Seminars in Arthritis and Rheumatism. 2000; 30 (2): 87-9
  6. Trc T, Bohmova J. “Efficacy and tolerance of enzymatic hydrolysed collagen (EHC) vs. glucosamine sulphate (GS) in the treatment of knee osteoarthritis (KOA)”. Int Orthop.2011; 35:341—8.

Sausgyslės ir raiščiai

  1. Praet, S. et al “Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Combined with Calf-Strengthening Exercises Enhances Function and Reduces Pain in Achilles Tendinopathy Patients”. Nutrients. 2019 Jan 2;11(1).

Kollageeni imendumine

  1. Zeijdner E.E. “Digestibility of collagen hydrolysate during passage through a dynamic gastric and small intestinal model (TIM-1) “. TNO Nutrition and food Research Report. 2002, 24 June 
  2. Watanabe-Kamiyama M, Shimizu M, Kamiyama S, et al. “Absorption and effectiveness of orally administered low molecular weight collagen hydrolysate in rats”. J Agric Food Chem 2010; 58(2): 835-41

Raumenys

  1. Jendricke, P. et al. “Specific Collagen Peptides in Combination with Resistance Training Improve Body Composition and Regional Muscle Strength in Premenopausal Women: A Randomized Controlled Trial”. Nutrients. 2019 Apr 20;11(4). 
  2. Oertzen-Hagemann, V. et al. “Effects of 12 Weeks of Hypertrophy Resistance Exercise Training Combined with Collagen Peptide Supplementation on the Skeletal Muscle Proteome in Recreationally Active Men”. Nutrients. 2019 May 14;11(5). 
  3. Olson GB, Savage S, Olson J. 2000. “The effects of collagen hydrolysate on symptoms of chronic fibromyalgia and tempomandibular joint pain”. Cranio, 18(2): 135-41.
  4. Zdzieblik D., Oesser S., Baumstark MW., Gollhofer A., and König D. “Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial” British Journal of Nutrition 2015, 114, 1237–1245

Naudingo poveikio apžvalgos

  1. Figueres T., Basés E. “Revisión de los efectos beneficiosos de la ingesta de colágeno hidrolizado sobre la salud osteoarticular y el envejecimiento dérmico” Nutrición Hospitalaria, vol. 32, núm. 1, 2015, pp. 62-66
  2. Koyama Y. “Effects of Collagen Ingestion and their Biological Significance” J Nutr Food Sci 2016, 6: 504.
  3. Paul, C. et al. “Significant Amounts of Functional Collagen Peptides Can Be Incorporated in the Diet While Maintaining Indispensable Amino Acid Balance”. Nutrients. 2019 May 15;11(5). 
  4. Song H., Li B. “Beneficial Effects of Collagen Hydrolysate: A Review on Recent Developments”. Biomed J Sci &Tech Res 2017, 1(2). 

Kaulų retėjimas ir osteoporozė

  1. Wauquier, F., et al. “Human Enriched Serum Following Hydrolysed Collagen Absorption Modulates Bone Cell Activity: from Bedside to Bench and Vice Versa” Nutrients 2019, 11, 1249 
  2. Daneault, A., et al. “Biological effect of hydrolyzed collagen on bone metabolism” Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2017, 57:9, 1922-1937
  3. König D., Oesser S., Scharla S., Zdzieblik D., Gollhofer A. “Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women—A Randomized Controlled Study” Nutrients 2018, 10, 97
  4. Porfírio E, Fanaro GB. “Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review” Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia 2016, 19: 153-164

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

HumanPerformance.lt