Baltyminis Proteinas Pigiau
Baltymai arba kitaip proteinas yra raumenų statybinė Medžiaga. Jie yra būtinas ingredientas norint ne tik auginti raumenis, tačiau kartu užtikrinti, jog raumenų masė neišnyktų.
Priešingai nei mano kai kurie žmonės, žodžiai „proteinas“ ir „baltymai“ reiškia vieną ir tą patį dalyką, tiesiog sulietuvintas angliškas žodis protein, per daugelį metų tapo dažnai šnekamojoje kalboje vartojamu žargonu ir sinonimu lietuviškam žodžiui „baltymai“.
Po sunkios treniruotės, ypač kuomet kalba eina apie pažengusiųjų lygio programas, raumenims augti ir atsigauti yra reikalingas didelis kiekis vadinamojo "raumenų maisto". Tai yra proteino.
Tiesa, net ir turinti itin gerai subalansuotą mitybą, dažnai šios medžiagos gauname per mažai, todėl proteino papildai yra puikus pagalbininkas norint pasiekti užsibrėžtų sporto tikslų.
Žemiau - pagrindiniai dalykai kuriuos reikia žinoti apie proteiną, jo rūšis ir geriausius papildus.
Ši medžiaga yra naudinga ne tik vyrams
Proteinas gali būti naudingas visiems sportuojantiems žmonėms, nepriklausomai nuo jų lyties, sportinių tikslų ar net valgymo įpročių.
Šiuo metu itin populiarėja šių rūšių baltymai:
- Proteinas Moterims - dažna moteris mano, kad pavartojus proteino, jos priaugs svorio, joms pradės augti raumenys. Taip manyti yra klaidinga, nes baltymas, tai ne riebalas. Todėl proteino moterys gali vartoti į valias. Jis kaip tik padės formuotis jūsų figūrai.
- Baltymai Vegetarams/Veganams - jie savo sudėtyje neturi gyvūninės kilmės produktų. Dažniausiai vegetarai vartoja žirnių baltymus, sojų baltymus, kanapių baltymus.
Taigi, naudos iš tokių papildų gali pasisemti visi.
Kokios yra populiariausios proteino rūšys?
Šiuo metu prekyboje galima rasti itin baltyminių papildų variantų, tačiau iš esmės juos galima suskirstyti į šias grupes.
Jos yra:
- Baltymų Išrūgų Izoliatas
- WPC/Mišiniai
- Jautienos BEEF Proteinas
- Kazeinas Casein Proteinas
Na, o jei ne tik sportuojate, bet ir mėgstate naudingai palepinti savo gomurį, pasižiūrėkite šiuos produktus:
- Proteino Batonėliai
- Metų SKANIAUSI papildai (Vartotojų nuomone)
Norint pasiekti maksimalų rezultatą, būtina gauti baltymų po treniruotės ir prieš ją. Dėl šios priežasties, proteino papildai sportui yra patogus ir lengvas būdas papildyti savo mitybą šiomis medžiagomis!
Baltymai suteikia organizmui amino rūgštis, kurios yra raumenų augimo ir atsistatymo elementas, todėl yra laikomas esminiu papildu sportuojantiems.
Mūsų atstovaujami ir rekomenduojami prekiniai ženklai
APPLIED NUTRITION - Didžiosios Britanijos Nr. 1 Aukščiausios kokybės Papildų Gamintojas. Pagal savo sudėtį jie lenkia visus didžiausius baltyminių papildų gamintojus.
GENIUS NUTRITION - Nr.1 Pagal inovacijas, konkurencingą kainą ir SKONĮ.
Kaip pasirinkti baltymus?
Ar rinktis tai ką dažnai matome reklamose? O gal atkreipti dėmesį į populiarių nuomonės formuotojų "Influencer" rekomendacijas? Jie siūlo pasinaudoti savo nuolaidos kodu? Galbūt rinktis pagal gražiausią pakuotę? O gal tiesiog rinktis produktus už mažiausią kainą?
Rinktis galima pagal visus kriterijus. Tik dar pridėtume, kad renkantis baltymus labai svarbu yra atsižvelgti į jų sudėtį ir rūšį. 2021 metų Vasarą atliktas HumanPerformance tyrimas, parodė, kad didžioji dalis lietuvių mano, kad geriausias yra "MyProtein" Proteinas. Bet ar tai tiesa?
Mūsų rekomendacijos renkantis baltymus
Žiūrėkite etiketes. Renkantis proteiną baltymų kiekis 100 gramų yra didžiausias rodiklis. Pabandykime palyginti 3 to paties braškių skonio, skirtingų gamintojų baltymus - Impact Whey Protein (MyProtein, nes populiarus), Whey Protein 80 (Iconfit, nes žema kaina, bet geras), 100% Pure Whey (Biotech USA, kitas gerai žinomas gamintojas)
Kaip matote "Iconfit Whey Protein 80" yra nugalėtojas, nes turi didžiausią baltymų kiekį, o kaina yra ženkliai mežesnė už "My Protein" Impact Whey Protein bei "Biotech USA" Pure Whey.
Taigi sprendžiant kokius papildus rinksitės vartoti kartu su maistu, svarbiausias dalykas bus tinkamai įvertinti proteino koncentraciją mišinyje.
O koks proteinas yra geriausias?
Toliau straipsnyje matysite detalesnes rekomendacijas, proteiną išskirstant į augalinį, jautienos, išrūgų baltymų koncentratą, išrūgų baltymų izoliatą ir t.t.
Jei neturite tam laiko ir pasitikite HumanPerformance.lt kompetencija, rinkitės profesionalius Whey X5, I-Whey Isolate. Šie proteino kokteiliai mūsų mėgstamiausi produktai. iWhey, Whey x5 baltymų milteliai yra itin aukštos kokybės, papildyti DigeZyme fermentais, turi itin aukštą BCAA amino rūgščių dozę, labai gerai įsisavinami ir virškinami. Tinka Vyrams, Moterims, Vaikams, visiems sportuojantiems, bei sveiką gyvenimo būdą propoguojantiems žmonėms.
Pasirinkite kokią baltymų (proteino) rūšį įsigysite. Visos jos geros, tačiau skirtumai dideli.
- Baltymo Išrūgų Izoliatas (WPI) - šis tipas yra labiausiai rekomenduojamas, nes yra "švariausias" ir savo sudėtyje turintis daugiausia baltymų, o taip pat ir amino rūgščių. Kaip pavyzdys, jei mes aukščiau būtume lyginę izoliatus, jų baltymų kiekis būtų prasidėjęs nuo 90g. Suvartojus šio proteino, organizmas jį įsisavina akimirksniu. HumanPerfomance.lt izoliatą įtraukia prie rekomenduojamų papildų Moterims.
- Baltymo Išrūgų Koncentratas (WPC) - ši rūšis yra populiariausia, nes dažnai reklamuojama gamintojų, tačiau turinti mažiau baltymų. Dažnai toks produktas turi daugiau saldiklių, įvairių priedų, riebalų. Drąsiai rinkitės koncentratus, tik būtinai rinkitės gerą gamintoją!
- Kalcio Kazeinatas (Kazeinas) - šie baltymai dažnai būna tirštesnės konsistencijos. Turi mažiau baltymų. Juos dažniausiai rekomenduojama gerti prieš miegą, kad lėtai įsisavinami baltymai Jūsų raumenų mitybai padėtų per naktį. Ar verta pirkti? Taip, jei norite naudoti skirtingus variantus, tačiau tai nėra būtina. To pasiekti galima su papraščiausiu baltymo išrūgų koncentratu, sumaišius su šaukšteliu riešutų sviesto.
- Vegetariški Baltymai - šis produktas yra skirtas vegetarišką/veganišką mitybą propoguojantiems žmonėms. Sudėtinės dalys yra augalinės kilmės (pvz., žirnių proteinas, sojos proteinas, avižų proteinas). Dažnai augalinis proteinas savo sudėtyje turi daugiau baltymų, tačiau jų vertė yra kiek menkesnė nei gaunamų iš išrūgų.
- Proteinas be Laktozės - netoleruojantiems laktozės, rekomenduotina rinktis baltymus be laktozės arba su mažu jos kiekiu (dažniausiai natūraliai labai mažai laktozės turi baltymo išrūgų izoliatai.)
REZIUMĖ rinkitės - Nr. 1 Izoliatai, Nr. 2 Koncentratai, Nr. 3 Kazeinas ar Vegetariški baltymai.
Kas dar svarbu renkantis baltymus?
Žinoma, baltymų kiekis 100g ar 1-oje porcijoje yra svarus rodiklis, tačiau ne ką mažesnę reikšmę turi ir žaliavų kilmė, gamintojas, gaminimo būdas.
Paprastam vartotojui sužinoti tokią informaciją nėra paprasta, todėl čia kliautis reikėtų rekomendacijomis ar sąžiningais pardavėjais. Šiuo metu Lietuvos rinkoje yra labai paplitę lenkiški papildai. Pardavėjams juos pardavinėti labai apsimoka, deja pirkėjų sąskaita. Prisimenate melaminu užteršto pieno skandalą Kinijoje? Melamine kaip ir baltymuose yra didelis azoto kiekis ir jis gali būti įdėtas į pieną. Toks triukas buvo panaudotas nustatant azoto „baltymų“ kiekį piene. HumanPerformance.lt tokio tipo papildų nerasite..
Baltymai-proteinas su fermentais probiotikais ar kolagenu
Dažnai aukštesnės kokybės, premium tipo baltymai būna papildyti virškinimo fermentais (pvz., Digezyme® enzymes). Šie fermentai padeda suskaidyti ilgos ir trumpos grandinės peptidus į mažesnes, ženkliai geriau įsisavinamas amino rūgštis, kad geriau būtų suvirškintas ir veltui neišeikvotas baltyminis papildas. Baltymai su probiotikais, kurių užduotis palaikyti gerą žarnyno mikrofloros būklę. Taip pat dietiniai baltymai, kurie dažnai būna papildyti įvariomis skaidūlomis, žalios arbatos ekstraktu. Proteinas su Kolagenu - šiai dienai unikalus produktas gaminamas "Iconfit".
- Dietinis Proteinas - Jei laikotės dietos, norite palengvinti riebalų deginimą.
- Proteinas papildytas Fermentais - Efektyvus baltymų įsisavinimas, geresnis virškinimas.
- Proteinas su Kolagenu - Vienoje porcijoje didelis kiekis aukštos kokybės baltymų + paros, 100% kolageno norma.
- Proteinas su Probiotikais - gerinantis žarnyno mikrofloros darbą. (pvz. Light Whey papildytas probiotikais, kurie naudojami ir "Linex" papilde.)
Lietuviškas proteinas
Nors nerasime daug lietuviškų sporto papildų gamintojų, tačiau vieną gamintoją "Protein-Inn" ypatingai rekomenduojame. Aukštos kokybės izoliatas ar koncentratas yra papildytas tik natūraliais skoniais, o naudojamos žaliavos kokybė viršija daugelio kitų populiarių gamintojų produktų kokybę. Protein-Inn bendradarbiauja su AB, Rokiškio Sūris, kuris išskitinėmis teisėmis tiekia geriausius išrūgų baltymus.
Papildomam filtravimui naudojamas mikrofiltracijos procesas tai metodas, kai baltymai yra filtruojami keraminiais filtrais (žaliavos neapdorojamos chemiškai).
Kitos pagrindinės proteino rūšys ir ką apie jas žinoti
Pieno išrūgų baltymai
Šis baltymas - sudėtinga baltymo molekulė, sudaryta iš baltyminių frakcijų: beta-laktoglobulino, alfa - laktalbumino, imunoglobulino(IgG), glikomakropeptidų ir nedidelių peptidų: laktoferino, laktoperoksidazių, lizocimo.
Norint pagaminti aukštos kokybės proteiną, gamintojai stengiasi nepažeisti švelnios baltymo molekulės. Aukštos kokybės baltymai išgaunami žemoje temperatūroje, mažo rūgštingumo sąlygomis, vengiant baltymo denatūracijos (pažeidimo).
Išrūgų koncentratai
Pieno išrūgų koncentratai yra išgaunami iš pieno išrūgų, koncentruojant baltymus, tai yra pašalinant vandenį. Jei koncentratas gaminamas naudojant žemą temperatūrą, išlieka nepažeistos baltymo molekulės.
Pirmos kartos pieno išrūgų koncentratai (WHEY protein koncentrate) turėjo tik 25 – 40 proc. baltymų, daug laktozės ir riebalų. Šiuolaikiniuose koncentratuose išlieka 80 proc. baltymų, o tai reiškia, kad 80 proc. sausos masės yra baltymas. Koncentratuose išlieka apie 10 g laktozės, apie 6 g riebalų ir apie 150 g cholesterolio. 100 g koncentrato turi apie 400 kcal.
Išrūgų izoliatai
Izoliatai gaminami iš pieno išrūgų, izoliuojant baltymus. Gaminant izoliatus, galutiniame produkte labai mažai lieka laktozės, riebalų ir cholesterolio. Izoliatai turi apie 90 proc. aukštos biologinės vertės baltymų. 100 g izoliato - yra apie 340 - 370 kcal.
Izoliatai gaminami keliais būdais:
Izoliatai, išgauti naudojant jonų keitimo metodą (Ion – exchanged Whey protein), turi didžiausią baltymų kiekį grame. Jonų keitimo metodo metu – baltymai izoliuojami naudojant elektros krūvį ir naudojant chemines medžiagas: druskos rūgštį.
Dėl cheminių reagentų naudojimo gamybos procese, baltymo molekulės pažeidžiamos. Jonų keitimo būdu pagamintas izoliatas gali prarasti apie 70 proc. biologinės baltymo vertės. Tačiau įdomu tai, kad lieka nepažeistas baltymas beta-laktoglobulinas, kuris dažniausiai yra alergijos priežastis.
Pažangesni izoliato gamybos būdai – mikrofiltracija (MF), ultrafiltracija (UF), kryžminio srauto filtracija (CFM), nano filtravimas (NF). Šie būdai leidžia gamintojui pagaminti geros kokybės ir aukštos biologinės vertės produktą. Pieno išrūgų apdorojimo metu naudojamos: ultrafiltracija ir mikrofiltracija žemoje temperatūroje.
Ultrafiltracijos ir mikrofiltracijos metodas leidžia izoliuoti didelį kiekį baltymų, pašalinti daug laktozės ir riebalų, nepažeisti švelnių baltymo molekulių. Kryžminio srauto mikrofiltracija (CFM) - tai ne cheminis procesas, nes nenaudojami jokie cheminiai reagentai. MF, UF ir CFM būdu gautame proteine lieka daug kalcio ir mažai natrio.
Išrūgų hidroizoliatas
Kokybiškiausi hidrolizatai – gaminami iš ultra ir mikrofiltruoto pieno išrūgų izoliato, naudojant fermentus. Hidrolizės proceso metu, baltymų molekulės, veikiamos fermentų, suskaidomos į mažesnes sudedamąsias dalis: di ir tri peptidus.