...

Kas yra PROTEINAS?

Kiekvienas sportininkas žino – nori priaugti raumenų – tau reikia baltymų. Tačiau kas tai yra proteinas ir kokie jo reikšmė mūsų organizmui?

Kiekvienas sportininkas žino – nori priaugti raumenų – tau reikia baltymų. Tačiau kas tai yra proteinas ir kokie jo reikšmė mūsų organizmui?

Visi sporto papildai →

Proteinas – antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR bei virškinimo sekretas.  Proteinas lemia raumenų augimą jėgos atletams, ūgio didėjimą vaikams, padeda užpildyti atsiradusias sveikatos spragas „suaugusiems“. Įvairūs proteinai, pavyzdžiui, esantys raudonuosiuose kraujo kūneliuose, hormonuose ir imuninėse ląstelėse, nuolatos pažeidžiami, todėl turi būti atnaujinami. Daugiausia pilnaverčio proteino yra gyvuliniuose produktuose: kiaušiniuose, mėsoje, žuvyje ir pieno produktuose.

Išsirinkite jums tinkamiausius proteinus iš mūsų asortimento čia –>

Panašiai kaip namo sienas sudaro plytos, proteiną sudaro amino rūgštys. Virškinimo metu šios „plytos“, aminorūgštys, organizme subyra, rezorbuojamos į kraują ir surenkamos naujai proteino sintezei. Dvidešimt dvi amino rūgštys sudaro daug skirtingų proteinų, tame tarpe plaukų, nagų ir sąnarių. Šiuos procesus reguliuoja nukleino rugštys DNR ir RNR, specifiniai proteinai turintys genetinę informaciją. Aštuonių aminorūgščių, vadinamų nepakeičiamosiomis, organizmas negamina, jos  turi būti gaunamos su maistu. Tai leucinas, lizinas, izoleucinas, valinas, metioninas treoninas, fenialaninas ir triptofanas.

Kad organizmas būtų sveikas, būtina gauti kasdieninę proteino dozę. Kadangi sportuojant labai pakyla proteino poreikis, maisto papildai čia kaip tik tai kas galėtų neabejotinai užpildyti šią spragą. Kiekvieną kartą rinkdamiesi proteiną papasakokite konsultantams savo problemas ir siekius – juk jei jūs nesate profesionalus, varžybose dalyvaujantis atletas, jums nebūtina orientuotis į tokios linijos produktus – tiesiog todėl, kad jūsų kūnas dar nėra tiek treniruotas, jog jums reikia tokio baltymo. Vartodami įprastinį proteiną teisingai, jūs galite pasiekti tikrai įspūdingų rezultatų.

Reikia pastebėti, kad proteino prireikia ne tik sportininkams. Trūkstant proteino slenka plaukai, lūžinėja nagai, pašiurkštėja oda, susilpnėja lytinis potraukis, kankina nuovargis, žmogus gali susirgti anemija. Taigi, proteino papildai, naudojami teisingai bus ne tik statybinė medžiaga raumenimsi, bet gali teigiamai veikti bet kurio žmogaus sveikatą.

Naudodami proteiną visada gerkite daug vandens – kadangi šių abiejų komponentų apykaita glaudžiai susijusi.

Kreipkitės į HumanPerformance konsultantus, jums bus nuodugniai išaiškinta kaip naudoti pasirinktą proteiną.

HumanPerformance.lt