DIETA/MAISTAS

MAISTINĖS MEDŽIAGOS: BALTYMAI

Baltymai mūsų organizme atlieka daug funkcijų: reguliuoja normalią organizmo veiklą, kovoja su infekcijomis, atlieka sudėtingas chemines reakcijas ir suteikia mums jėgos ir ištvermės.

Patariama baltymus valgyti su kiekvienu valgiu iki 30g.

MAISTINĖS MEDŽIAGOS: ANGLIAVANDENIAI

Angliavandeniai tai bene svarbiausias energijos šaltinis jūsų raumenims.
Kiek jų reikėtų valgyti priklauso nuo kelių dalykų:

• Jūsų kūno sudėjimo
• Riebalų kiekio kūne
• Fizinio aktyvumo
• Amžiaus
• Suvartojamo baltymų ir riebalų kiekio
• Tikslų

Įvertinus šiuos faktorius įsivertinkite ar jūsų kūnui reikia mažesnio kiekio angliavandenių ar siekiant priaugti svorio rinksitės didesnį angliavandenių kiekį valgio metu.

Angliavandenius patartina valgyti 60–30 minučių prieš ir po fizinio krūvio. Būtent šiuo metu jūsų kūnas juos pasisavins geriausiu būdu. Geriausia rinktis neapdorotus, daug ląstelienos turinčius kompleksinius angliavandenius. Taip pat svarbi ir jų įvairovė: vaisiai, grūdai, pupos ir t.t. Esant dideliam fiziniam krūviui ar siekiant priaugti svorio rinkitės greitai virškinamus, mažiau ląstelienos turinčius angliavandenius.

MAISTINĖS MEDŽIAGOS: RIEBALAI

Riebalai skirstomi į kelias grupes:

• Sotieji (sviestas, kokosų aliejus, raudona mėsa, pieno produktai)
• Mononesotieji (migdolai, avokadai, anakardžiai, kiaušiniai, alyvuogės, žemės riešutai)
• Polinesotieji (chia sėklos, žuvų taukai, kanapių sėklos, graikiniai riešutai ir t.t.)

Venkite riebalų 30 – 60 minučių prieš ir po sporto. Didžiąją dalį riebalų stenkitės vartoti rytais ir vakarais. Svarbu ne tik riebalų įvairovė, bet ir kokybė. Pavyzdžiui, vartokite laisvėje auginamų gyvūnų produktus.

Krepšelis
  • Jūsų krepšelis tuščias