KAS YRA PROTEINAS?
PROTEINAS = BALTYMAI. Tai yra vienas ir tas pats produktas. Baltymai yra lietuviškai, o proteinas tiesiog per daug metų susiformavęs žargonas. Tai yra sulietuvintas angliškas žodis protein.
KAIP PASIRINKTI BALTYMUS?
Ar rinktis tai ką dažnai matome reklamose? O gal atkreipti dėmesį į popūliarių nuomonės formuotojų “Influencer” rekomendacijas? Jie siūlo pasinaudoti savo nuolaidos kodu? Galbūt rinktis pagal gražiausią pakuotę? O gal tiesiog rinktis produktus už mažiausią kainą?
Rinktis galima pagal visus kriterijus. Tik dar pridėtume, kad renkantis baltymus labai svarbu yra atsižvelgti į jų sudėtį ir rūšį. 2021 metų Vasarą atliktas HumanPerformance tyrimas, parodė, kad didžioji dalis lietuvių mano, kad geriausias yra “MyProtein” Proteinas. Bet ar tai tiesa?
REKOMENDACIJOS
Žiūrėkite etiketes. Renkantis proteiną baltymų kiekis 100 gramų yra didžiausias rodiklis. Pabandykime palyginti 3 to paties braškių skonio, skirtingų gamintojų baltymus – Impact Whey Protein (MyProtein, nes populiarus), Whey Protein 80 (Iconfit, nes žema kaina, bet geras), 100% Pure Whey (Biotech USA, kitas gerai žinomas gamintojas)
Kaip matote “Iconfit Whey Protein 80” yra nugalėtojas, nes turi didžiausią baltymų kiekį, o kaina yra ženkliai mežesnė už “My Protein” Impact Whey Protein bei “Biotech USA” Pure Whey.
TAI KOKS PROTEINAS GERIAUSIAS?
Toliau straipsnyje matysite detalesnes rekomendacijas, proteiną išskirstant į augalinį, jautienos, koncentratą, izoliatą ir t.t.
Jei neturite tam laiko ir pasitikite HumanPerformance.lt kompetencija, rinkitės profesionalius Whey X5, I-Whey Isolate. Šie proteino kokteiliai mūsų mėgstamiausi produktai. iWhey, Whey x5 baltymų milteliai yra itin aukštos kokybės, papildyti DigeZyme fermentais, turi itin aukštą BCAA amino rūgščių dozę, labai gerai įsisavinami ir virškinami. Tinka Vyrams, Moterims, Vaikams, visiems sportuojantiems, bei sveiką gyvenimo būdą propoguojantiems žmonėms.
Pasirinkite kokią baltymų (proteino) rūšį įsigysite. Visos jos geros, tačiau skirtumai dideli.
- Baltymo Išrūgų Izoliatas (WPI) – šis tipas yra labiausiai rekomenduojamas, nes yra “švariausias” ir savo sudėtyje turintis daugiausia baltymų, o taip pat ir amino rūgščių. Kaip pavyzdys, jei mes aukščiau būtume lyginę izoliatus, jų baltymų kiekis būtų prasidėjęs nuo 90g. Suvartojus šio proteino, organizmas jį įsisavina akimirksniu. HumanPerfomance.lt izoliatą įtraukia prie rekomenduojamų papildų Moterims.
- Baltymo Išrūgų Koncentratas (WPC) – ši rūšis yra populiariausia, nes dažnai reklamuojama gamintojų, tačiau turinti mažiau baltymų. Dažnai tokie produktai turi daugiau saldiklių, įvairių priedų, riebalų. Drąsiai rinkitės koncentratus, tik būtinai rinkitės gerą gamintoją!
- Kalcio Kazeinatas (Kazeinas) – šie baltymai dažnai būna tirštesnės konsistencijos. Turi mažiau baltymų. Juos dažniausiai rekomenduojama gerti prieš miegą, kad lėtai įsisavinami baltymai Jūsų raumenis maitintų visą naktį. Ar verta pirkti? Taip, jei norite naudoti skirtingus variantus, tačiau tai nėra būtina. To pasiekti galima su papraščiausiu baltymo išrūgų koncentratu, sumaišius su šaukšteliu riešutų sviesto.
- Vegetariški Baltymai – šis produktas yra skirtas vegetarišką/veganišką mitybą propoguojantiems žmonėms. Sudėtinės dalys yra augalinės kilmės (pvz., žirnių proteinas, sojos proteinas, avižų proteinas). Dažnai augalinis proteinas savo sudėtyje turi daugiau baltymų, tačiau jų vertė yra kiek menkesnė nei gaunamų iš išrūgų.
- Proteinas be Laktozės – netoleruojantiems laktozės, rekomenduotina rinktis baltymus be laktozės arba su mažu jos kiekiu (dažniausiai natūraliai labai mažai laktozės turi baltymo išrūgų izoliatai.)
REZIUMĖ rinkitės – Nr. 1 Izoliatai, Nr. 2 Koncentratai, Nr. 3 Kazeinas ar Vegetariški baltymai.
HumanPerformance.lt rekomenduojami baltymai, remiantis kaina, kokybę, gamintojo patikimumu ir klientų atsiliepimais. Rekomendacijų yra daugiau.
DIDELIS KIEKIS BALTYMŲ + RŪŠIS + ???
Žinoma, baltymų kiekis 100g ar 1-oje porcijoje yra svarus rodiklis, tačiau ne ką mažesnę reikšmę turi ir žaliavų kilmė, gamintojas, gaminimo būdas.
Paprastam vartotojui sužinoti tokią informaciją nėra paprasta, todėl čia kliautis reikėtų rekomendacijomis ar sąžiningais pardavėjais. Šiuo metu Lietuvos rinkoje yra labai paplitę lenkiški papildai. Pardavėjams juos pardavinėti labai apsimoka, deja pirkėjų sąskaita. Prisimenate melaminu užteršto pieno skandalą Kinijoje? Melamine kaip ir baltymuose yra didelis azoto kiekis ir jis gali būti įdėtas į pieną. Toks triukas buvo panaudotas nustatant azoto „baltymų“ kiekį piene. HumanPerformance.lt tokio tipo papildų nerasite..
PROTEINAS SU FERMENTAIS, PROBIOTIKAIS AR KOLAGENU
Dažnai aukštesnės kokybės, premium tipo baltymai būna papildyti virškinimo fermentais (pvz., Digezyme® enzymes). Šie fermentai padeda suskaidyti ilgos ir trumpos grandinės peptidus į mažesnes, ženkliai geriau įsisavinamas amino rūgštis, kad geriau būtų suvirškintas ir veltui neišeikvotas baltyminis papildas. Baltymai su probiotikais, kurių užduotis palaikyti gerą žarnyno mikrofloros būklę. Taip pat dietiniai baltymai, kurie dažnai būna papildyti įvariomis skaidūlomis, žalios arbatos ekstraktu. Proteinas su Kolagenu – šiai dienai unikalus produktas gaminamas “Iconfit”.
- Dietinis Proteinas – Jei laikotės dietos, norite palengvinti riebalų deginimą.
- Proteinas papildytas Fermentais – Efektyvus baltymų įsisavinimas, geresnis virškinimas.
- Proteinas su Kolagenu – Vienoje porcijoje didelis kiekis aukštos kokybės baltymų + paros, 100% kolageno norma.
- Proteinas su Probiotikais – gerinantis žarnyno mikrofloros darbą. (pvz. Light Whey papildytas probiotikais, kurie naudojami ir “Linex” papilde.)
“Diet Whey” Dietiniai Baltymai su L-Karnitinu ir Žaliosios Arbatos Ekstraktu ‘Applied Nutrition’ (1kg/40porc/20g balt)
“Light Whey PRObiotics” Proteinas su Probiotikais ‘6PAK Nutrition’ (700g/23porc/24g balt)
LIETUVIŠKAS PROTEINAS
Nors nerasime daug lietuviškų sporto papildų gamintojų, tačiau vieną gamintoją “Protein-Inn” ypatingai rekomenduojame. Aukštos kokybės izoliatas ar koncentratas yra papildytas tik natūraliais skoniais, o naudojamos žaliavos kokybė viršija daugelio kitų populiarių gamintojų produktų kokybę. Protein-Inn bendradarbiauja su AB, Rokiškio Sūris, kuris išskitinėmis teisėmis tiekia geriausius išrūgų baltymus.
Papildomam filtravimui naudojamas mikrofiltracijos procesas tai metodas, kai baltymai yra filtruojami keraminiais filtrais (žaliavos neapdorojamos chemiškai).
“Instant Whey Isolate” Grynas Proteino Izoliatas ‘Protein Inn’ (1000g/33porc/26g balt)
“Whey Protein” Mėlynių skonio Baltymų koncentratas ‘Protein Inn’ (1000g/33porc/24g balt)
DETALIAU APIE PROTEINĄ
PIENO IŠRŪGŲ BALTYMAS (PROTEINAS)
Šis baltymas – sudėtinga baltymo molekulė, sudaryta iš baltyminių frakcijų: beta-laktoglobulino, alfa – laktalbumino, imunoglobulino(IgG), glikomakropeptidų ir nedidelių peptidų: laktoferino, laktoperoksidazių, lizocimo.
Norint pagaminti aukštos kokybės proteiną, gamintojai stengiasi nepažeisti švelnios baltymo molekulės. Aukštos kokybės baltymai išgaunami žemoje temperatūroje, mažo rūgštingumo sąlygomis, vengiant baltymo denatūracijos (pažeidimo).
IŠRŪGŲ KONCENTRATAS (PROTEINAS)
Pieno išrūgų koncentratai yra išgaunami iš pieno išrūgų, koncentruojant baltymus, tai yra pašalinant vandenį. Jei koncentratas gaminamas naudojant žemą temperatūrą, išlieka nepažeistos baltymo molekulės.
Pirmos kartos pieno išrūgų koncentratai (WHEY protein koncentrate) turėjo tik 25 – 40 proc. baltymų, daug laktozės ir riebalų. Šiuolaikiniuose koncentratuose išlieka 80 proc. baltymų, o tai reiškia, kad 80 proc. sausos masės yra baltymas. Koncentratuose išlieka apie 10 g laktozės, apie 6 g riebalų ir apie 150 g cholesterolio. 100 g koncentrato turi apie 400 kcal.
IŠRŪGŲ IZOLIATAS (PROTEINAS)
Izoliatai gaminami iš pieno išrūgų, izoliuojant baltymus. Gaminant izoliatus, galutiniame produkte labai mažai lieka laktozės, riebalų ir cholesterolio. Izoliatai turi apie 90 proc. aukštos biologinės vertės baltymų. 100 g izoliato – yra apie 340 – 370 kcal.
Izoliatai gaminami keliais būdais:
Izoliatai, išgauti naudojant jonų keitimo metodą (Ion – exchanged Whey protein), turi didžiausią baltymų kiekį grame. Jonų keitimo metodo metu – baltymai izoliuojami naudojant elektros krūvį ir naudojant chemines medžiagas: druskos rūgštį.
Dėl cheminių reagentų naudojimo gamybos procese, baltymo molekulės pažeidžiamos. Jonų keitimo būdu pagamintas izoliatas gali prarasti apie 70 proc. biologinės baltymo vertės. Tačiau įdomu tai, kad lieka nepažeistas baltymas beta-laktoglobulinas, kuris dažniausiai yra alergijos priežastis.
Pažangesni izoliato gamybos būdai – mikrofiltracija (MF), ultrafiltracija (UF), kryžminio srauto filtracija (CFM), nano filtravimas (NF). Šie būdai leidžia gamintojui pagaminti geros kokybės ir aukštos biologinės vertės produktą. Pieno išrūgų apdorojimo metu naudojamos: ultrafiltracija ir mikrofiltracija žemoje temperatūroje.
Ultrafiltracijos ir mikrofiltracijos metodas leidžia izoliuoti didelį kiekį baltymų, pašalinti daug laktozės ir riebalų, nepažeisti švelnių baltymo molekulių. Kryžminio srauto mikrofiltracija (CFM) – tai ne cheminis procesas, nes nenaudojami jokie cheminiai reagentai. MF, UF ir CFM būdu gautame proteine lieka daug kalcio ir mažai natrio.
IŠRŪGŲ HIDROLIZATAS (PROTEINAS)









